Haber

Elazığ’daki tarihi camide bulunan denge sütunları depremde kusursuz bir şekilde döndü.

Elazığ’da 1866 yılında dönemin Valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından yaptırılan İzzet Paşa Camii, bir asırlık hizmetten sonra yıkılmak üzereyken 1967 yılında yıkılmıştır.

Yeniden inşasına başlanan cami, 1972 yılında tamamlanarak bugünkü halini almış ve yeniden ibadete açılmıştır.

Türkiye’nin nadide eserlerinin ortasında yer alan ve şehirle özdeşleşen cami, özellikle mihrabındaki 2 adet sağlamlık sütunuyla büyük ilgi görüyor.

Tarihi cami, 2020 yılında Elazığ merkezli, 6,8 büyüklüğündeki son iki büyük depremi atlatmayı başarmış ve herhangi bir hasar almamıştır.

Denge sütunları kusursuz bir şekilde dönüyor

Herhangi bir nedenle yıkılıp kaymadığını tespit etmek amacıyla cami içerisine konulan sağlamlık sütunları da kusursuz bir şekilde dönmektedir.

“3 büyük depremi hasarsız atlattı”

Cami ve sağlam sütunları hakkında bilgi veren Cami İmamı Mahmut Şakir Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

İzzet Paşa Camii, Elazığ’ın en büyük camisidir. Güzel ve sağlam bir eser. 2020 yılında 3 büyük depremi ve son olarak da hasarsız atlatmış değerli bir yapıyız. İzzet Paşa Camii, 1860’lı yıllarda dönemin valisi İzzet Paşa tarafından mescit olarak yaptırılmıştır. Daha sonra eski cami, 1966 yılında ihtiyaca zamanında cevap veremediği için yıkılmış ve İzzet Paşa Camii bugünkü haline yapılmıştır. 1970’li yıllarda ibadete açılmıştır. Elazığ’ın en büyük, güzel ve değerli yapılarından biridir. Türkiye’de insanımızın ilgi gösterdiği, ibadetinden zevk aldığı ve buluşma noktası olarak gördüğü sembolik mescitlerden biridir.

“En ufak bir kayma ve statik bozulma olsa kolonlar dönmez”

Mihrabın sağında ve solunda iki sütun bulunduğunu belirten Coşkun, şunları kaydetti:

Biz bunlara istikrar sütunları diyoruz. Bunlar kolayca döner. Döndükçe caminin sağlamlığının ve yapısının bozulmadığına dikkat çekiyor. O yüzden bu camiyi yapanlar bunu göz önünde bulundurarak yapmışlar. En ufak bir kayma ve statik bozulma olsa dahi kolonlar dönmeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu